skip to Main Content
085 782 5578 contact
  • Fri Frakt till SWE
  • Brett utbud av knivar
  • Högsta kvalitet knivar
  • Chattservice

Hjälp! Mina blad på robotgräsklipparen sliter ut sig för snabbt

Byten varannan eller var tredje månad? Ja, det är inte ett så stort problem. Dessa blad används hela tiden i full fart, så efter tre månader är de verkligen i slutet av sin livslängd. Slits de ut snabbare? Då kanske det beror på något annat. Detta är lätt att upptäcka, med blad som slits ut eller bryts ofta, eftersom gräset blir ojämnt klippt.

Vilka är konsekvenserna?

Det finns flera konsekvenser med blad som slits ut för snabbt. En är att brutna blad kan hamna på gräset. Men slitna eller söndriga blad kan också orsaka att gräset slås till för hårt och att det sedan sticker upp gräsblad från gräsmattan eller att delar av mattan är dåligt klippt. Gräset ser då inte så bra längre ut. Det är förstås inte avsikten med en robotgräsklippare. Slitna delar på bladen kan hamna i själva robotgräsklipparen. Detta kan leda till att maskinen går sönder.

Hur kan jag lösa detta?

Lyckligtvis är det relativt lätt att lösa oavsett möjliga problem. Genom att notera symptomen kan du också hitta problemet. Om symptomen exempelvis är att bladen vibrerar hela tiden då är de inte tillräckligt fast sittande. Lösningen är att skruva åt bladen bättre.

Klipper bladen för fort, då sitter de för tätt. Ett blad behöver lite rörelseutrymme och om det finns något hinder som sten i gräset kan bladet helt enkelt gå av. Sök ab om där kan finnas hinder som t.ex. små kulor, bollar, grenar, äpplen och liknande. Bladen måste då vara förhållandevis bra, samtidigt inte sitta för tätt.

Ett annat problem är att knivarna går av för ofta och detta kan också orsakas av hinder i gräset. De flesta robotgräsklippare är mycket känsliga för sådant. Då är det klokt att rensa gräsmattan innan klipparen passerar över den.